Založ si blog

Varšavský festival uniformovaného humoru

Vo Varšave sa stretli vybraní estrádni umelci v uniformách, do festivalového  publika sadli prezidenti okupovaných európskych krajín. Malo ísť o politickú manifestáciu, že NATO porazilo Varšavskú zmluvu. Potvrdenie, že v krajinách strednej a východnej Európy nešlo o vnútropolitické zmeny ale o úspešnú „hybridnú“ (spravodajskú, mediálnu a vojenskú) operáciu NATO. Občania týchto krajín nie sú víťazi, ale porazení v studenej vojne, povinní platiť reparácie a znášať čižmy okupantov na vlastnom území.. Symboliku vyhlásenia anexie Európy hľadali na mieste kde 14.mája 1955 bola vyhlásená Varšavská zmluva ako oneskorená odpoveď  na vyhlásenie studenej vojny a ustanovenie NATO ( 4.4.1949).takisto ako Hitler donútil Francúzov podpísať kapituláciu v tom istom vagóne, ako podpisovali Nemci kapituláciu po I.svetovej vojne….

Niekedy sa však opakovanie dramatických udalostí stane komédiou. To sa vojenskému kolosu na hlinených nohách podarilo aj vo Varšave. Generáli chrastiaci medailami za „mierové“ operácie s miliónmi mŕtvych ( na kórejskom polostrove, v Alžírsku, v Juhoslávii , na Blízkom Východe, v Afganistane, Iraku, v Afrike a inde) rokovali o nových „mierových“ iniciatívach. Len žurnalisti s mentálnym limitom dokážu s vážnou tvárou uveriť, že mieru v Európe prospievajú nové vojenské základne, rozmiestnenie ďalších žoldnierskych vojsk na hraniciach Ruska, inštalácia nových zbraňových systémov, militarizácia kozmu a vojenské zahustenie Čierneho mora americkou flotilou. Neviem či liatie oleja do ohňa je satirou, ale v tomto prípade, aby som sa vyhol strachu zo zvýšenia riizík vojnového konfliktu , nazvem eskaláciu  vojenského napätia len  satirickým výstupom uniformovaných klaunov.

Nemenej humorné ( s mrazením na chrbte) boli vystúpenia „civilov“ . Za všetkých generálny tajomník NATO perlil o tom, že NATO sa pripravuje brániť územie členských štátov. Pravdou je, NATO za celú svoju históriu nebránila územie ani jedného členského štátu, zato však sa zúčastnila alebo priamo viedla agresívnu vojnu na území desiatok suverénnych štátov. Spravidla na základe obdobných provokácií ako používalo hitlerovské Nemecko. Odtajnené archívy Pentagonu potvrdili, že incident v Tonkinskom zálive ( príčina americkej agresie proti Vietnamu), invalidná zámienka pre inváziu do Iraku, odstránenie gen.Noriegu v Paname boli spravodajské hry s cieľom ospravedlniť teroristickú podstatu USA a ich spojencov. Keby príjemcovia veľkých platov v NATO neboli nebezpeční, bola by ich quislingovská rétorika iba humorným skečom. Vážná tvár týchto šašov s kravatami však spĺňa definíciu „čierneho“ humoru.

Pitoreskne na summite pôsobili prezidentské bábky . Prezident Zeman zjavne nedokázal tolerovať nízku úroveň skečov bez potrebného počtu becheroviek. Anjel Kiska mal špeciálnu festivalovú pozíciu. V českých estradách pravidelne vystupoval „smutný muž“. Ten monotónnym hlasom deklaroval oficiálne „pravdy“ pričom vďaka jeho prejavu pôsobili mimoriadne humorne. Nie je pravda, že Kiska by sa inak ako úžerník-prezident neuživil, je geniálnym „smutným mužom“ dobovej inscenácie. V českých „vesnických“ estrádach by si určite vydelal ( i nadelal) majlant….

Petícia proti „rodovým stereotypom“.

12.02.2020

So záujmom som sledoval inšpiratívne vystúpenie Simony Petrík v TA3. Jej vysvetlenie „rodových stereotypov“ ma motivuje pripraviť petíciu požadujúcu odstrániť zjavnú výhodu mužov, že ich priemerná výška je o 12 cm vyššia ako u žien. Navrhujem, aby vláda (prostredníctvom exekútorov) odrezala mužom oných 12 cm. Referendum by mohlo určiť, či zvrchu, alebo odspodu. [...]

Občerstvenie zdarma ( seno pre Sorosove ovce! )

11.03.2018

Nikto nie je mimo politického diania, a každý by mal mať názor na súčasné dianie na Slovensku. Aspoň pomenovať veci: Ide o majdan – proces, keď globálna oligarchia nie je spokojná s výsledkami volieb, ktoré sama systematicky manipuluje. Uzurpuje si právo určovať správu štátu ( vládu) bez obmedzenia. Chce nominovať vlastných hochštaplerov (Renzi – [...]

Študuješ? Tak rozmýšľaj !

16.02.2018

Podporuj kritické myslenie! Rozmýšľaš? Tak sa spýtaj ! Nebuď obeť propagandy ! Je pravdou, že v socialistickom štáte neboli nezamestnaní a nikto nemusel hľadať podradnú prácu v zahraničí? Naozaj každý absolvent vysokej školy mal zaručené miesto vo svojom, alebo príbuznom odbore a každý maturant a vyučený dostal zamestnanie, spravidla v mieste svojho [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Janošovský Juraj

Štatistiky blogu

Počet článkov: 55
Celková čítanosť: 207812x
Priemerná čítanosť článkov: 3778x

Autor blogu

Kategórie