Založ si blog

„. .. i odin Gusak“

Traduje sa, že keď referoval Kosygin, kto prišiel vyjednávať do Moskvy po vstupe vojsk, oznámil že z Prahy priletelo „neskoľko durakov i odin Gusak“ ( niekoľko hlupákov a jeden Husák). Asi sťažka overiť, či sa historka zakladá na pravde, ale nedá sa odškriepiť, že sa rozšírila aj preto, že nejeden z nás to považoval za možné.

Gustáv Husák sa skutočne svojim intelektom i zanietením pre vec vynímal z plejády kancelárskych myší straníckeho aparátu. V jeho živote ojedinelá zmes charakteru a rozumu spôsobila, že obstál za prvej republiky,v protifašistickom odboji, pri obnove Československa, v hone na buržoáznych „nacionalistov“, v obrodnom procese, v normalizácii a na sklonku života – oslabený vekom- zvládol aj pád reálneho socializmu.

Nadchádzajúce výročie jeho narodenia ( pozvaní sú na nedeľu 10.1.2015 na 14.00 hod na Dúbravský cintorín všetci jeho priaznivci) ma inšpiruje k zamysleniu sa čo by asi dnes povedal ( a spravil).

Mal som zvláštne šťastie: strávil som s ním dva dni v rozhovoroch ( 10. a 11.11.1989 na Celoštátnej vysokoškolskej konferencii v Prahe – ako predseda slovenského UV SZM som mal na starosti len jeho – a obaja sme mali málo „povinností“. V centre diania bol Vasiľ Mohorita, M. Jakeš a L. Adamec, my sme sa mohli venovať glosovaniu vtedajšej politickej situácie)

Trúfam si povedať, že by sa Gustav Husák príliš „nevzrušoval“ nad súčasnou biedou slovenskej politiky a úpadkom Slovenska. Nie preto, že by mu na tom nezáležalo, ale preto, že bol bytostne presvedčený o zviazaní pokroku a ídeí, ktorým veril a rozumel. Komunizmu, socializmu, marxizmu, leninizmu. Nikdy nepochyboval o ich historickom úspechu. Dlhú a nudnú ponovembrovú politiku by možno vnímal ako trest, nadčasovú spravodlivosť za hlúposť, s ktorou sme prehajdákali politický potenciál, ktorý nám zverila história do rúk. Ako „pokánie“ za chyby, ktorými sme sa spreneverili zápasu komunistov za lepší svet. Určite by sa ani nevyviňoval z vlastných omylov a chýb ( ani ja tak za seba nečiním…). Asi by ho mrzelo, kam sa zatúlala redakcia „jeho“ Nového Slova, ako politicky pokleslo a oportúnne sa správali nádejní mladíci „obľúbeného“ Plevzovho Ústavu marxizmu-leninizmu ( S P. Weissom som sa zoznámil, keď mi ho ako stážistu predstavil Ľ. Pezlár, P. Kanis “slúžil” rovnako u P.Trvalu. Tajomník ÚV KSS mi potom medzi štyrmi očami povedal, že pripravuje PW na ministra kultúry…). Srdce by mu možno zvierala bolesť nad sektárstvom a intrigami súčasného vedenia KSS, rozdeľujúcimi neveľké komunistické hnutie (pripomeniem len Husákovu snahu po spájaní síl viď napr. jeho iniciatívu – Zjazd mladej slovenskej inteligencie v Tr. Tepliciach 1932).

Napriek ošiaľu verejnosti ( a on rozumel slovenskej duši ako málokto) by nesedel za pecou. Rešpektoval by ošiaľ ( a ospravedlňoval), s ktorým sa Slovensko „europeizuje“ a „atlantizuje“, ako prežúva hlúpe liberálne heslá o „múdrom“ trhu, privatizácii a úlohách „elity“. Nemíňal by energiu na zbytočné „volebné“ avantúry a parlamentné inscenácie. Ako rozumný politik, by inventarizoval vlastné rady, rekonštruoval by politickú organizáciu na podporu komunistického programu. Ako mi raz baťko Mináč povedal: „zachraňoval by ľudské zdroje“. A som presvedčený, že by koncentroval pozornosť na dve kruciálne oblasti politiky. Neuznal by antikomunistickú analýzu minulého – reálnosocialistického režimu – ani by ju neopakoval, ani by neorganizoval prestrelky s jej hlúpymi autormi. Sústredil by sa na precíznu marxisticko-leninskú analýzu chýb a omylov. Nie pre masochistické potešenie, či demonštráciu vlastných deficitov, ale preto, aby sa neopakovali, aby sa nereštaurovali podmienky, ktoré ich spôsobili. A ako moderný politik, by sa intenzívne zaoberal tendenciami modernej civilizácie. Komunisti boli úspešní, keď boli moderní aj v tom, ako videli svet a jeho vývojové tendencie.

Možno sa pletiem, možno idealizujem, možno mu vkladám vlastné úvahy. Ale neviem si predstaviť G. Husáka ako aktivistu oportúnnej SDĽ, alebo ako liberála zúčastňujúceho sa rozoberania slovenského priemyslu a poľnohospodárstva, ako privatizéra a aktivistu sionisticko-amerického miliardára.

Skutočne mi na súčasnom Slovensku práve chýba „… odin Gusak“.

Petícia proti „rodovým stereotypom“.

12.02.2020

So záujmom som sledoval inšpiratívne vystúpenie Simony Petrík v TA3. Jej vysvetlenie „rodových stereotypov“ ma motivuje pripraviť petíciu požadujúcu odstrániť zjavnú výhodu mužov, že ich priemerná výška je o 12 cm vyššia ako u žien. Navrhujem, aby vláda (prostredníctvom exekútorov) odrezala mužom oných 12 cm. Referendum by mohlo určiť, či zvrchu, alebo odspodu. [...]

Občerstvenie zdarma ( seno pre Sorosove ovce! )

11.03.2018

Nikto nie je mimo politického diania, a každý by mal mať názor na súčasné dianie na Slovensku. Aspoň pomenovať veci: Ide o majdan – proces, keď globálna oligarchia nie je spokojná s výsledkami volieb, ktoré sama systematicky manipuluje. Uzurpuje si právo určovať správu štátu ( vládu) bez obmedzenia. Chce nominovať vlastných hochštaplerov (Renzi – [...]

Študuješ? Tak rozmýšľaj !

16.02.2018

Podporuj kritické myslenie! Rozmýšľaš? Tak sa spýtaj ! Nebuď obeť propagandy ! Je pravdou, že v socialistickom štáte neboli nezamestnaní a nikto nemusel hľadať podradnú prácu v zahraničí? Naozaj každý absolvent vysokej školy mal zaručené miesto vo svojom, alebo príbuznom odbore a každý maturant a vyučený dostal zamestnanie, spravidla v mieste svojho [...]

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Janošovský Juraj

Štatistiky blogu

Počet článkov: 55
Celková čítanosť: 207784x
Priemerná čítanosť článkov: 3778x

Autor blogu

Kategórie