Najlacnejšie protiteroristické opatrenie

14. novembra 2015, Janošovský Juraj, Nezaradené

Je mi ľúto civilných obetí nevyhlásenej partyzánskej vojny v Paríži, tak ako ma znepokojovali aj vraždy civilov americkými dronmi v Pakistane, Afganistane a na Blízkom Východe.

Už dávnejšie som upozorňoval, že táto vojna bude iná ako tie predošlé: v I. svetovej vojne umierali v špinavej vojne vojaci v zákopoch na oboch stranách.

V II. svetovej vojne sa okrem vojensko-politických cieľov zakrývali ekonomické ( imperialistické) záujmy aj rúškom šírenia „civilizácie“  ( bojom s boľševizmom, kolonializáciou menejcenných Slovanov a „odstránením“ parazitujúcich “ Židov). Preto počet civilných obetí v zázemí prekročil počty padlých vojakov. A obrovské civilné obete sa stali nielen „súčasťou“ vojny, ale aj „parametrom“ hodnotenia efektívnosti vojenských operácií.

Rozpútaná tretia svetová vojna je tzv. „hybridnou“ rozumej ideologickou vojnou ( náboženskou?, imperialistickou? rasovou?, zápas o globálnu vládu finančnej oligarchie?). V nej umierajú a budú umierať predovšetkým civilisti. Politici a veliaci dôstojníci majú svoje ochranky, policajnú ochranu a kryty, Nórsky dokument uvedený ČT ukázal ako mladí piloti US Army navádzajú drony  zo základní v USA. Vzdialenosť, digitálny filter ( nehľadia vraždeným „ do očí“), zbavuje útočníkov akejkoľvek sebakontroly. Dokonca cielia a zabíjajú  pakistanské deti a civilov „na rozkaz“, bez akejkoľvek morálnej zodpovednosti, necítia sa byť „v boji“ – oni sú chránení vzdialenosťou, hrubými panciermi a najmä anonymitou….

Vojna, svojou nevypočítateľnosťou a brutalitou, vyvoláva strach. Aj my sami budeme ako „ohrození“ lepšie tolerovať zvyšovanie právomocí polície, tesnejšieho odpočúvania, dôslednejšieho sledovania (a možno aj vyprovokovaného susedského udavačstva). „Pochopíme“ potrebu financií pre nákup a vyzbrojovanie profesionálnej armády ( profesionál je platený za splnenie rozkazu, nie za obranu vlasti…). Nebudeme proti „veliteľstvám“ vojenských paktov, okupační vojaci budú tolerované zlo, ktoré znižuje vlastný pocit ohrozenia.

Mám návrh najlacnejšieho „protiteroristického“ opatrenia: zrušte ochranky politikom, nech sú rovnako ohrození ako my ostatní, ak príjmu zlé rozhodnutie. Ak budú rovnakými „cieľmi“ ako my, nebudú útočníci cieliť svoje zbrane na nevinných, ale na  zodpovedných. Možno by poslanci hlasujúci za okupáciu a vzdanie sa velenia zriadením základne NATO lepšie zvažovali či nevytvárajú zo Slovenska nový cieľ hybridnej vojny. Ak by sa necítili pod cudzími hlavňami bezpečnejší ako ich spoluobčania možno by „aklamačná jednota“ bola nahradená serióznou diskusiou a zodpovedným zvažovaním… .