Založ si blog

V prezidentskom paláci straší – rinčia tam zbrane

V bývalom Ústrednom dome detí a mládeže sa už neschádzajú najšikovnejší pionieri. Už patrí tomu aktuálne „najšikovnejšiemu“ – synovi podpredsedu ONV v Poprade.  Netrúfam si napísať, že nájomnú zmluvu získal odrastený pionier, keď zbohatol na úžere. Asi by som mal problém preukázať v našom súdnom systéme ( proti multimilionárovi) , čo je ešte „poctivý“ úrok a čo už je úžera. Čo je exekučné zverstvo, a čo iba klientova neopatrnosť.. Môžem však oprávnene pochybovať o jeho podnikateľskom „umení“.  Pôvod jeho bohatstva,  je zrejme, v tom, že dostal „lacno“ úver od „bohuznámej“ banky. A že dokázal tieto peniaze „draho“ požičať slovenským nesolventným konzumentom. Veľmi ma láka uvažovať, kto sa skrachovanému podnikateľovi, za tieto veľké  úvery, zaručil. Možná stačilo dobré slovo nejakého vplyvného agenta NSA ( Úradu pre národnú bezpečnosť USA)) alebo CIA ( Ústredná „spravodajská“ agentúra). Zaujímavé je to o to viac, že v USA spravidla „bankrotári“ nemôžu až desať rokov podnikať. Nechajme však bokom „kádrový“ profil súčasného nájomníka, kedysi najväčšieho „pionierskeho domu“ na Slovensku. Nevýrazný replikátor cudzích myšlienok, v presladenom štylizovanom formáte, by mohol pre svoj reálny vplyv, ostať nepovšimnutý. No opäť raz zašermoval, zarinčal a postrašil. Pri tom, tento obľúbenec zahraničných vlastníkov a sponzorov slovenských médií,  spornými štvavými výkrikmi porušuje nielen pioniersky sľub („sľubujem pred svojimi druhmi, že budem pracovať, učiť sa a žiť podľa pionierskych zákonov, aby som bol dobrým občanom svojej milovanej vlasti …)“.ale asi aj  prezidentskú prísahu  („Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa a národností….)

Zda sa , že buď prezident za vlasť považuje inú krajinu,  alebo si nevníma, že náklady na zbrojenie je potrebné zobrať z poddimenzovaných verejných služieb, špatne fungujúceho štátu. Najnovšie teda ( na pokyn nového amerického prezidenta?)  náš vrchný veliteľ hrmoce zbraňami: údajne jeho žoldnieri majú málo peňazí. Asi chýbajú peniaze na nákup predražených vyradených zbraní z USA. Aj keď sa o to pani Žitnianska pokúša bude asi obtiažne „zákonom“ zakázať logickú úvahu, či náhodou nejde o „splátku“ záväzkov za lacné peniaze pre jeho „podnikanie“ alebo o „poďakovanie“ za mediálnu podporu jeho dlhoročnej prezidentskej kampani.

Slovenskí občania by si mali čo najskôr uvedomiť, že peniaze nebudú určené regulárnej, ale žoldnierskej armáde . ( Žoldnieri  bojujú za peniaze, a podľa rozkazov sponzorov). A nič na tom nemení fakt, že žoldniermi sú chudobní slovenskí chlapci ( a devy), ktorých hypotéky a obavy o zabezpečenie vlastných rodín pohli k rozhodnutiu „podpísať“. Niektorí už, pod horúcim afgánskym alebo irackým slnkom, oľutovali svoje rozhodnutie nasadzovať životy za komerčné záujmy amerických naftárov a izraelských osadníkov v Palestíne…Svoju vnímavosť pre ťažký život svojich žoldnierov na Blízkom Východe prejavuje „Grassalkovičov palác“ aj ambíciou poslať ich viac do Pobaltia.. Určite tam nie sú také veľké klimatické horúčavy. Horúco však môže byť, pri provokovaní Ruska ( čo tam po slovanskom porozumení, tomu v NATO nerozumejú….) Priznám sa , že uspokojovanie záujmov generálov žoldnierskej armády a amerických zbrojoviek, na úkor slovenského zdravotníctva (a najmä jeho pacientov) či vzdelávacej sústavy ( na úkor detí) je mi proti srsti. Neviem prečo je potrebné zavrieť niekoľko oddelení nemocníc, aby sme si „kúpili“ mechanizovanú brigádu. Najmä ak jej bude veliť NATO a názor slovenskej verejnosti na túto vojenskú alianciu  je pánu prezidentovi ukradnutý.

Ukázal to aj zriadením základní NATO na Slovensku. Aby sme si rozumeli- ide o pekný eufemizmus. NATO je iba „vojenská“ kamufláž – reálne to je vydanie základní slovenskej republiky, jej územia, americkej armáde. Zopár Čechov a Maďarov, na základniach plných Američanov (a pod americkým velením),  tvorí iba potemkinove kulisy, pre rozširovanie americkej okupácie Európy. Ostáva nejasné, prečo, viac ako sedemdesiat rokov od konca vojny, naďalej Američania okupujú Nemecko .. Tiež nové americké základne v Maďarsku, v bývalej Juhoslávii, V Rumunsku a Bulharsku, v Pobaltí a Poľsku sú tvrdým propagandistickým orieškom, ktorí majú  aktivisti ( strašiaci ruskou „rozpínavosťou“), predať rozumne rozmýšľajúcej európskej verejnosti…..

S literárnou nadsádzkou možno povedať, že z prezidentského paláca sa ozýva škrípot hrdzavého brnenia a šovinistické rinčanie zbraní ….

Vydrží slovenská verejnosť , toľkokrát postihnutá okupantmi, ešte dlho tieto škrípavé zvuky počúvať?

P.S. Nedá mi nespomenúť repliku, ktorá ma napadla keď som si prečítal text listu európskych politikov Trumpovi ( podpísal ho Mikuláš Dzurinda). Píše, že pre americké ideály sme spoločne „…. riskovali, spoločne obetovali synov a dcéry…“ Ide o zjavnú mystifikáciu expremiéra, Dzurindovej dcére sa dobre darí. Ale priviedlo ma to k myšlienke, že by slovenskí politici hlasujúci za vyslanie slovenských vojakov do zahraničia mali mať povinnosť poslať jedno vlastné dieťa do expedičných zborov. Mohli by tak preukázať, ako majú na srdci blaho svojich spojencov.( Potešili by aj svojich amerických tútorov svojou loajalitou).  Možno aj prezidentovi by sa dalo viac veriť, keby jeho syn bojoval s Talibanom v afgánskych horách, namiesto starostí ako spravovať tatíkove  finančné impérium….

Petícia proti „rodovým stereotypom“.

12.02.2020

So záujmom som sledoval inšpiratívne vystúpenie Simony Petrík v TA3. Jej vysvetlenie „rodových stereotypov“ ma motivuje pripraviť petíciu požadujúcu odstrániť zjavnú výhodu mužov, že ich priemerná výška je o 12 cm vyššia ako u žien. Navrhujem, aby vláda (prostredníctvom exekútorov) odrezala mužom oných 12 cm. Referendum by mohlo určiť, či zvrchu, alebo odspodu. [...]

Občerstvenie zdarma ( seno pre Sorosove ovce! )

11.03.2018

Nikto nie je mimo politického diania, a každý by mal mať názor na súčasné dianie na Slovensku. Aspoň pomenovať veci: Ide o majdan – proces, keď globálna oligarchia nie je spokojná s výsledkami volieb, ktoré sama systematicky manipuluje. Uzurpuje si právo určovať správu štátu ( vládu) bez obmedzenia. Chce nominovať vlastných hochštaplerov (Renzi – [...]

Študuješ? Tak rozmýšľaj !

16.02.2018

Podporuj kritické myslenie! Rozmýšľaš? Tak sa spýtaj ! Nebuď obeť propagandy ! Je pravdou, že v socialistickom štáte neboli nezamestnaní a nikto nemusel hľadať podradnú prácu v zahraničí? Naozaj každý absolvent vysokej školy mal zaručené miesto vo svojom, alebo príbuznom odbore a každý maturant a vyučený dostal zamestnanie, spravidla v mieste svojho [...]

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Janošovský Juraj

Štatistiky blogu

Počet článkov: 55
Celková čítanosť: 207181x
Priemerná čítanosť článkov: 3767x

Autor blogu

Kategórie