Založ si blog

Len, aby sa nikto neutopil

Medzi Tisíc a jeden vtipom je aj vtip o tom, že Majstrovstvá Slovenska v plávaní skončili úspechom: žiaden z účastníkov sa neutopil. Pozerajúc slovenských gladiátorov na MS juniorov v hokeji mám obavy, aby ich výlet za oceán nepoznačila nejaká tragédia. Keď som videl ako sa obrancovi s číslom 16 zaplietli nohy v zápase s USA mihlo sa mi podozrenie, že nejaký „tatík“  zaplatil synovi reprezentačný dres. O chvíľu česká Nova ukázala palec dole slovenským borcom, ktorí sa v predchádzajúcom zápase zrazili. Unikátne – občas sa to nezohratým hráčom stane – ale, aby sa miesto dvoch, „nakopili“ traja je zážitok. Neuvádzam mená, lebo chlapcov i trénera je mi ľúto a nechcem ich depresie zhoršovať. Len ukázať akou tragédiou je komercionalizácia športu. Už v starom Ríme boli gladiátorské zápasy politickým ale aj komerčným divadlom. V euroatlantickom libertaniánskom kapitalizme, kde sa kšeftuje so všetkým je to obludná tragédia. Rodičia pasú svoje deti, aby z nich žili. Slovenské lyžiarky (resp. ich pasáci) majú problémy reprezentovať Slovensko. Nevyhovujú dane ( a tak si prenajímajú garsónky v Monaku). Nechcú sa deliť o príjmy, ide o ich bankové kontá a zväzy nech si zháňajú peniaze, na žiakov a dorastencov,  kde chcú. Terazky sú „majorom“ oni. Dávno zabudli na regionálne preteky, prvé profi vybavenie. Terazky, už len kasírovať….Tenis, lyžovanie, futbal, hokej sa stali žumpou, do ktorej ponárajú talentovaných, držia pod hladinou, kým nevylezú propagátori úspechu….

U nás je všetko len o prachoch. Na futbal chodí zopár ľudí, lebo koho zaujíma či onen oligarcha z Podbrezovej porazil stavebného magnáta z Moraviec, alebo trnavský pingel to natrel kmotríkovi. Rozhodcovia a bafuňári, presne podľa inkasa, určujú tabuľky, delegujú do predkôl medzinárodných súťaží. Naposledy nevydržali v Myjave a futbal „zabalili“. So Slovanom ( a najmä s jeho politickou a zbohatlíckou lobby) sa nedá súperiť ….

Ryba smrdí od hlavy: v medzinárodnom športe. Coca-cola si ostentatívne v roku 1996 kúpila olympiádu do Atlanty (na sté výročie obnovenia olympiád 1996 kandidovali Atény, dejisko prvých moderných hier spolu s Atlantou, sídlom Coca-Coly). Teraz, politicky, pred olympiádou zaútočili na Rusov. Lance Armstrong, prototyp krivého športovca, mohol priamo pred televíznymi kamerami, krytý americkými korporáciami hltať na Tour de France doping a všetko bolo v poriadku.

Kto, zo zainteresovaných, ešte verí, že vrcholový šport je čistý? Len „pozitívne mysliaci“ ( a negatívne intelektuálne disponovaní) fanúšikovia športbiznisu sa tvária, že niekde ešte takí športovci súťažia. Dnes sa dopingový (vrcholový) šport  delí len na zverejnených a nezverejnených vinníkov. Dychvyrážajúce výkony sú vykúpené rýchlym úpadkom vrcholových športovcov. Športom k trvalej invalidite. Pamätám si ešte na ametérsky Wimbledon – vyhral Kodeš (ČSSR) nad Metrevelim( ZSSR). Pamätám si ako A. Brundage kritizoval aj formálne amatérstvo  „socialistických“ krajín. Ale držal – ten obludný – kapitalistický „športový cirkus“ za bránami olympizmu. V roku 1975 zomrel a korporácie obsadili aj olympijské hnutie. Dnes je šport ich doménou a tipovacie kancelárie žijú z predvídania, ktorá korporácia vyhrá nad konkurenciou. Žoldnieri a žoldnierky ich komerčných záujmov predávajú svoje telá a budúcnosť podľa slobodného trhu. Chudobní černosi hrdo bojujú za futbalovú slávu koloniálnych veľmocí, chudobní východoeurópania zberajú medaily za nové „vlasti“. Prestárli Číňania vyhrávajú Majstrovstvá Európy v stolnom tenise, kde len zriedka prenikne nejaký rodilý Rus alebo Nemec….

Non ollet…

Naozaj nesmrdia…

Iba špinia

 

Petícia proti „rodovým stereotypom“.

12.02.2020

So záujmom som sledoval inšpiratívne vystúpenie Simony Petrík v TA3. Jej vysvetlenie „rodových stereotypov“ ma motivuje pripraviť petíciu požadujúcu odstrániť zjavnú výhodu mužov, že ich priemerná výška je o 12 cm vyššia ako u žien. Navrhujem, aby vláda (prostredníctvom exekútorov) odrezala mužom oných 12 cm. Referendum by mohlo určiť, či zvrchu, alebo odspodu. [...]

Občerstvenie zdarma ( seno pre Sorosove ovce! )

11.03.2018

Nikto nie je mimo politického diania, a každý by mal mať názor na súčasné dianie na Slovensku. Aspoň pomenovať veci: Ide o majdan – proces, keď globálna oligarchia nie je spokojná s výsledkami volieb, ktoré sama systematicky manipuluje. Uzurpuje si právo určovať správu štátu ( vládu) bez obmedzenia. Chce nominovať vlastných hochštaplerov (Renzi – [...]

Študuješ? Tak rozmýšľaj !

16.02.2018

Podporuj kritické myslenie! Rozmýšľaš? Tak sa spýtaj ! Nebuď obeť propagandy ! Je pravdou, že v socialistickom štáte neboli nezamestnaní a nikto nemusel hľadať podradnú prácu v zahraničí? Naozaj každý absolvent vysokej školy mal zaručené miesto vo svojom, alebo príbuznom odbore a každý maturant a vyučený dostal zamestnanie, spravidla v mieste svojho [...]

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Janošovský Juraj

Štatistiky blogu

Počet článkov: 55
Celková čítanosť: 207180x
Priemerná čítanosť článkov: 3767x

Autor blogu

Kategórie