Založ si blog

Občianske teploty

( „Občianske teploty – Vrelý vzťah k právam, chladný k povinnostiam a vlažný k práci.“ – Pavol Janík)
 
Vo všeobecnom marazme nefungujúceho kapitalizmu sa roztrhlo vrece s podozrivými charitatívnymi iniciatívami. Kapitál sa pokúša skorumpovať verejnosť „rozdávaním“ peňazí. Začal to v kríze americký multimilionár Buffet, keď povedal, že sa vzdá polovice svojho majetku, ak mu nikto nesiahne na tú druhú…. Potom prišli žoldnieri kapitálu s objavom „zaručeného“ príjmu. Čo hlava, to „príjem“ (prújem?). Všetci – bez roboty budeme sedieť pred televízormi a čumieť na blbé americké seriály, prerušované rovnako dlhými reklamami na zbytočné veci. A povinne veriť spravodajstvu financovanému USA z rozpočtov členských štátov NATO ( Viď propagandistickú vojnu proti Rusku riadenú Európskou komisiou). Lákadlo neobmedzeného konzumu hýbe aj doktrínami cybercivilizácie“ Zeitgeist a Projekt Venus.
Chápem lákadlá konzumu, v spoločnosti konzumne orientovanej, v ktorej sa loajalita diferencovane dávkuje, aby sa masy „motivovali“ k práci, modlitbe a poriadku. Chápem, ako živočích s obmedzeným príjmom, žijúci medzi TV reklamou a obchodnými centrami, tú príťažlivosť lepšieho auta, väčšieho bytu, tučnejšej husy alebo Madony v obývaku.
Nepopieram, ani dôležitosť uvažovania o tom, čím nahradiť dosluhujúci kapitalizmus. Nespochybňujem, že ten dokázal saturovať ambície „elít“, ktoré mu slúžia za odstupňované pôžitky (Kiska za zahraničnú dovolenku s rodinou dvakrát každý mesiac, okresný úradník za trinásty plat, učiteľ histórie na dôchodku za mäso, v nedeľu, k obedu). Ľudia na začiatku svojej profesnej kariéry, bez bytu a zamestnania si zlepšia náladu alebo mariškou alebo snom o „spoločnosti trvalého blahobytu“. Už Tolstoj uvažoval o zavŕšení civilizácie v modely včelieho spoločenstva: všetci budú šťastní, každý dostane čo potrebuje. Viem si predstaviť takúto spoločnosť. Len za čas, jej sponzori zistia ( alebo to už vedia), že lacnejšie, než kŕmiť zbytočnú populáciu bude „uspokojiť“ ju virtuálne. Počítače, okrem porna, cez 5D tlačiarne pustia na užívateľa aj feromóny a počítačový sex bude dokonalý. Cukor s buničinou obzvláštia chuťové aditíva a „živočích“, s plným bruchom pilín, usne ako po nóbl obede v Grande. Spermie, zničené genetickými potravinami, neoplodnia žiadne vajíčko ( aj keby sa, náhodou „via záchodová doska“, dostali kam normálne majú).
Základom zaručeného príjmu a cybercivilizácie plného brucha je odstránenie zmyslu existencie v práci. Je vedecky dokázané, že človeka zo zvieracej ríše vyčlenila práca. Musel komunikovať, musel spolupracovať a musel sa socializovať ( deliť) o výsledky práce. Odučiť pracovať je spoločný menovateľ týchto konceptov.
Chápem, že v kapitalizme je práca posledný spôsob, ako sa dostať k peniazom, ale…Ale bez práce sme neužitoční a teda zbytoční. Ak nemienime pracovať, je zbytočné učiť, vzdelávať a skúšať svoje sily. Ak nebudeme pracovať, nepotrebujeme organizáciu, pri konzume je každé prasa orientované len na uchmatnutie si väčšieho žganca a iní sú len konkurenciou, ktorú je treba – legálne alebo nelegálne – odstrčiť z lepšieho miesta pri koryte. A jednotlivci – ak sa aj nájdu rozumné jedince – sú v beznádejnej pozičnej nevýhode proti dobre organizovanej globálnej oligarchii.
Možno zriadia getá s vlastnými včelstvami, aby mali chovné stanice na transplatácie orgánov alebo revitalizáciu vlastného „chovu“. Pravdepodobnejšie však je, že prerazia fyziologické limity existencie a sami – dlhovekí alebo nesmrteľní – budú chovateľmi, kedysi inteligentného druhu. My „abonenti“ šťastne prežijeme svoje úbohé životy „na mede“ feromónov, aditív a virtuálnych pôžitkov. Ako mafiáni – budeme mať krátky – ale „dobrý“ život……

Petícia proti „rodovým stereotypom“.

12.02.2020

So záujmom som sledoval inšpiratívne vystúpenie Simony Petrík v TA3. Jej vysvetlenie „rodových stereotypov“ ma motivuje pripraviť petíciu požadujúcu odstrániť zjavnú výhodu mužov, že ich priemerná výška je o 12 cm vyššia ako u žien. Navrhujem, aby vláda (prostredníctvom exekútorov) odrezala mužom oných 12 cm. Referendum by mohlo určiť, či zvrchu, alebo odspodu. [...]

Občerstvenie zdarma ( seno pre Sorosove ovce! )

11.03.2018

Nikto nie je mimo politického diania, a každý by mal mať názor na súčasné dianie na Slovensku. Aspoň pomenovať veci: Ide o majdan – proces, keď globálna oligarchia nie je spokojná s výsledkami volieb, ktoré sama systematicky manipuluje. Uzurpuje si právo určovať správu štátu ( vládu) bez obmedzenia. Chce nominovať vlastných hochštaplerov (Renzi – [...]

Študuješ? Tak rozmýšľaj !

16.02.2018

Podporuj kritické myslenie! Rozmýšľaš? Tak sa spýtaj ! Nebuď obeť propagandy ! Je pravdou, že v socialistickom štáte neboli nezamestnaní a nikto nemusel hľadať podradnú prácu v zahraničí? Naozaj každý absolvent vysokej školy mal zaručené miesto vo svojom, alebo príbuznom odbore a každý maturant a vyučený dostal zamestnanie, spravidla v mieste svojho [...]

znásilnenie. násilie, týraná žena,

Amnesty: Situácia v oblasti ľudských práv na Slovensku sa v roku 2023 nezlepšila

24.04.2024 09:14

Slovensko ani v minulom roku neratifikovalo Istanbulský dohovor.

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 08:59

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Janošovský Juraj

Štatistiky blogu

Počet článkov: 55
Celková čítanosť: 207979x
Priemerná čítanosť článkov: 3781x

Autor blogu

Kategórie