Založ si blog

Demokracia na výplatnej listine Ministerstva vnútra. . . .

Otvorený list JUDr. E. Baranyimu DrSc a JUDr. R. Kaliňákovi

Vážení páni,

25.8.2015 ste ustanovili Štátnu komisiu pre voľby a  kontrolu financovania politických strán.

V tejto súvislosti Vás verejne upozorňujem, že ste v duchu Orwellovho románu odstránili aj formálnu verejnú kontrolu volieb. Preniesli ste rozhodovanie na ministerstvom vnútra platené osoby. V duchu tejto línie sa ďalšie generácie možno dožijú aj praxe, že voľby budú – ako finančne náročné zisťovanie verejnej mienky – nahradené priamo rozhodnutím ministerstva vnútra na základe konzultácie s  médiami a reklamnými agentúrami.

Odmietam tvrdenie ministra vnútra, že doteraz ústredné  volebné komisie dostatočne nezabezpečovali priebeh volieb. Bol som 4-krát členom Ústrednej volebnej komisie (ÚVK). Najmenej v troch prípadoch som odmietol podpísať zápisnicu na základe zistení odôvodňujúcich názor, že voľby neprebehli podľa demokratických pravidiel a v súlade so zákonom. V posledných dvoch prípadoch sa k môjmu stanovisku pripojili viacerí členovia Ústrednej volebnej komisie. Konštatujem, že ani raz sa zasadnutia ÚVK nezúčastnil žiaden ústavný činiteľ oprávnený konať v príprave a priebehu volieb. Ani minister vnútra, ani prezident ani predseda parlamentu nepovažovali za potrebné sa s členmi Ústrednej volebnej komisie, ktorí zápisnicu o voľbách nepodpísali stretnúť!   Okrem toho som pri ostatných voľbách inicioval podnet Generálnemu prokurátorovi SR, ktorý schválila aj Ústredná volebná komisia, s upozornením na prax v rozpore s ústavnými, zákonnými pravidlami volieb a na zjavné porušovanie demokratických princípov.

Možno som tak nepriamo dal podnet na zrušenie Ústrednej volebnej komisie zloženej z občanov, a na jej nahradenie pracovníkmi lojálnymi ministrovi vnútra, a zapísanými na jeho výplatnej listine.

Osobitne vyzývam Vás p. Dr. E. Baranyi, aby ste zvážil prepožičanie svojho mena na kamufláž súčasného volebného systému. Nerobím si veľké nádeje na úspech, ale apelujem na Vašu profesionálnu česť a dúfam vo Vašu vieru v dôležitosť fungovania ústavného právneho systému  a význam demokratických volieb.

Naviac Vám dávam do pozornosti fakt, že parlamentné voľby na Slovensku sa od roku 1989 nekonajú v súlade s platnou ústavou (od 1.1.993 s Ústavou SR), že popierajú rovnosť občianskych práv.

V parlamentných voľbách na Slovensku sa na hlasy státisícov voličov neprihliada, nie je ich rozhodnutie rešpektované a nimi zvolení poslanci nenadobudnú mandát. Tento mandát je im upretý a je zverený kandidátom, ktorí získali ďaleko menej hlasov voličov.

Na Slovensku je pri zachovaní rovnosti hlasov a počte 150 poslancov Národnej rady SR matematicky určené ( 100% odovzdaných hlasov : 150 mandátov), že  na jeden mandát je potrebné získať 0,66% platných hlasov.. Uplatňovanie 5% kvóra však znamená, že sú zvýhodnení kandidáti a voliči tých strán, ktoré majú viac ako 8 mandátov.Úspešným kandidátom, ak kandidujú na ostatných kandidátkach  nie sú priznané – v rozpore s ústavnými zásadami-  získané mandáty. Tieto mandáty sú im odňaté a pridelené kandidátom, ktorí nemajú nárok odvodený od zisteného rozhodnutia oprávnených voličov.. Státisícom voličov bolo a je uprené právo zvoliť si zástupcu – poslanca podľa vlastného rozhodnutia. Ich práva na svojho poslanca nie sú rešpektované a zastupujú ich– v rozpore – s ústavnými pravidlami poslanci, ktorých nevolili. Upozorňujem, že ústavné rovné občianske práva sú naviac zaručené medzinárodne ratifikovanými listinami občianskych a ľudských práv. Tieto práva nie je možné obmedziť ani zákonom, len zmenou ústavy To by však znamenalo, že by sa takáto ústava dostala do rozporu s demokratickými zásadami a medzinárodnými záväzkami.

Upozorňujem, že voličom nie sú pred voľbami známe parametre uznania platnosti (platnosť alebo neplatnosť) ich hlasu, ale tieto parametre určia ostatní voliči svojimi rozhodnutiami vo voľbách. Teda postavenie niektorých voličov je zvýhodnené len na základe odovzdania hlasu „správnej“ kandidátnej listine. Ich hlasy sú akceptované, dokonca obmedzia voličské rozhodnutia iných voličov.

Verím, že ako rozumným, právne vzdelaným, odborníkom je vám táto situácia známa a žiadam Vás, aby ste vyvinuli iniciatívu na odstránenie tohto  nespravodlivého a ilegálneho stavu. Dúfam tiež, že Vám nie je neznáme, že Ústavný súd SRN už odstránil túto politickú zvrhlosť a zrušil kvórum, obmedzujúce platnosť hlasov voličov. V Nemeckej spolkovej republike, rovnako ako v ďalších európskych štátov, je už tento hanebný stav minulosťou.

Dúfam, že uvedené skutočnosti sú Vám zrozumiteľné, že viete o neústavnom a nedemokratickom charaktere parlamentných volieb na Slovensku a že sa budete angažovať za urýchlené  odstránenie týchto vád..

S pozdravom Juraj Janošovský

 

Petícia proti „rodovým stereotypom“.

12.02.2020

So záujmom som sledoval inšpiratívne vystúpenie Simony Petrík v TA3. Jej vysvetlenie „rodových stereotypov“ ma motivuje pripraviť petíciu požadujúcu odstrániť zjavnú výhodu mužov, že ich priemerná výška je o 12 cm vyššia ako u žien. Navrhujem, aby vláda (prostredníctvom exekútorov) odrezala mužom oných 12 cm. Referendum by mohlo určiť, či zvrchu, alebo odspodu. [...]

Občerstvenie zdarma ( seno pre Sorosove ovce! )

11.03.2018

Nikto nie je mimo politického diania, a každý by mal mať názor na súčasné dianie na Slovensku. Aspoň pomenovať veci: Ide o majdan – proces, keď globálna oligarchia nie je spokojná s výsledkami volieb, ktoré sama systematicky manipuluje. Uzurpuje si právo určovať správu štátu ( vládu) bez obmedzenia. Chce nominovať vlastných hochštaplerov (Renzi – [...]

Študuješ? Tak rozmýšľaj !

16.02.2018

Podporuj kritické myslenie! Rozmýšľaš? Tak sa spýtaj ! Nebuď obeť propagandy ! Je pravdou, že v socialistickom štáte neboli nezamestnaní a nikto nemusel hľadať podradnú prácu v zahraničí? Naozaj každý absolvent vysokej školy mal zaručené miesto vo svojom, alebo príbuznom odbore a každý maturant a vyučený dostal zamestnanie, spravidla v mieste svojho [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Janošovský Juraj

Štatistiky blogu

Počet článkov: 55
Celková čítanosť: 208050x
Priemerná čítanosť článkov: 3783x

Autor blogu

Kategórie